Tao Orakel en I Tjing


Het ‘Tao Orakel en I Tjing’ in een eigentijdse benadering

Het ‘Tao Orakel en I Tjing’ is en creatie van Deva Padma die ook de Osho Zen Tarot kaarten geschilderd heeft. Tao Orakel en I TjingEen van de hoofdthema van de Tao is : Hoe verhouden wij mensen ons tot het Grotere Geheel en welke veranderingen zijn er in ons leven te bespeuren? Het Tao Orakel en I Tjing weerspiegelen de wijsheid hieromtrent.

De ons omringende wereld en kosmos zijn voortdurend in verandering. En in feite dient zich in ons eigen leven de verandering ook steeds aan. Er wordt in dit verband gesproken over een verandering via tegendelen, via yin en yang, zoals bijvoorbeeld: vrouwelijk en mannelijk, donker en licht. Mensen worden gelukkig als ze het appèl dat verandering op hen doet, herkennen en erin mee gaan. Als we er tegenin gaan, brengt dat stagnatie met zich mee, wat zich uiten kan in psychische en lichamelijke klachten. We voelen ons daar uiteindelijk niet wel bij.

De kaarten van het Tao Orakel werpen er licht op, in welke verhouding wij op dit moment tot het Grotere Geheel staan. Je kunt leren om deze prachtig geschilderde kaarten zinvol te interpreteren. Dan kun je hints opdoen over hoe je beter bij jezelf kunt blijven, bij je eigen behoeften. Het Universum, waar we zelf deel van uitmaken, voorziet ons in alles en wel in overvloed. Alleen: zien we het ook en weten we het te waarderen?

Tao Orakel en I Tjing De Tao Orakel kaarten zijn 64 prachtig geschilderde kaarten die de 64 gezichten van de Tao voorstellen. Al deze Tao Orakel en I Tjinggezichten weerspiegelen aspecten van ons ontwikkeling- en veranderingsproces. We kunnen ons voordeel hiermee doen door de boodschap van elke kaart die we treffen tot ins te nemen. Die brengt een vreugdevoller en meer glorierijk bestaan.

In elke kaart zit een dynamiek. Die wordt uitgedrukt door de I Tjing trigrammen en hexagrammen en ook door symboliek die direct te gebruiken is. De natuur met haar elementen als Wind, Berg, Meer, drukt zich uit in de symboliek en in de verhoudingen tussen deze elementen. Het is is enorm boeiend om te ervaren hoe oude wijsheid zich hier op een nieuwe manier aandient.

De Wijsheid van de I Tjing geeft aanwijzingen over welke veranderingen hierin mogelijk zijn. Het bespeuren van veranderingen gebeurt volgens de klassieke methode van de I Tjing: door middel van het opgooien van muntjes. Er ontstaat dan een ander patroon in de trigrammen die rechts onderaan de kaart zijn afgebeeld. En vanuit dat andere patroon komen we uit op een nieuwe kaart van het Tao Orakel. Op die manier kunnen we de mogelijk optredende verandering vaststellen.
Het gaat hierbij uitdrukkelijk niet om voorspelling, maar om inzicht en bewustwording. We gaan zien hoe we op basis hiervan ons persoonlijke leven kunnen afstemmen en in grotere harmonie kunnen brengen. Dit komt ons zelf en onze omgeving ten goede.                               Tao Orakel en I Tjing

Het programma voor het ‘werken met het Tao Orakel’ bestaat uit twee workshops. Hierin wordt uitleg gegeven en er wordt ook geoefend met het interpreteren van het Tao Orakel en het muntjes werpen voor het vaststellen van de mogelijke verandering, volgens de I Tjing. Er is een syllabus beschikbaar die de lesstof van beide workshops omvat.

Raadpleeg voor Tao Orakel en I Tjing workshops de Agenda.

Als alle twee de workshops succesvol afgesloten zijn, ontvangen je een certificaat.

In onderstaande film is te zien hoe alle Tao Orakel kaarten geprojecteerd worden, omlijst door weergaloos mooie meditatieve muziek, met natuurgeluiden.